KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Ujetí od nehody je už stejně závažné jako mučení či šíření nemoci

Způsobíte dopravní nehodu, byť i jen s drobným zraněním, a ujedete. Dopustili jste se trestného činu, který je nově ve stejné kategorii, jako mučení nebo šíření nakažlivé nemoci.


Zákonodárci v novém trestním zákoníku totiž v této věci značně přitvrdili, neboť od dvaceti procent nehod šetřených policií viník ujíždí. [celá zpráva]

A rozhodně nejde jen o pomačkané plechy na parkovišti. Případů ujetí od těžkých zranění či úmrtí jsou jen letos už stovky. Například v únoru neznámý řidič srazil pozdě večer v Přerově nedaleko obchodního domu 51letého chodce, ten na místě zemřel, ale řidič ujel.

„Trestný čin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku systematicky v novém trestním zákoníku figuruje, stejně jako obecnější neposkytnutí pomoci, spolu s dalšími delikty, mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožení pohlavní nemocí, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a rvačky,“ řekl Právu právník Karel Havlíček z kanceláře Havlíček Brain Team.

Informace Práva, že od nehod ujíždí pětina řidičů, vyvolaly značné ohlasy lidí. Drtivá většina soudí, že hájit se stresem po nehodě, který vedl k ujetí, jsou jen bohapusté alibi.

Většina čtenářů přitvrzení trestů za ujetí od dopravní nehody jednoznačně vítá, ale obává se, že jedna věc je zákon napsaný na papíře a druhá skutečná spravedlnost, tedy reálné potrestání.

„Ten, kdo ujede od dopravní nehody, a ještě k tomu, když tam zůstane zraněný, který potřebuje pomoc, si zaslouží tvrdý trest,“ souhlasí Dušan Lukáč z Prahy.

„Jakkoliv mám jako právník k metodice trestního zákoníku řadu výhrad, v tomto případě se autorům podařilo vyslat vědomky či nevědomky silný vzkaz, že agresivita, zákeřnost, lhostejnost a bezohlednost, které se společností šíří jako rakovina, patří do jednoho pytle, ať je konkrétní forma kriminálního činu jakákoliv,“ potvrdil Havlíček.

„Trest až pět let za ujetí od nehody je vysoký. Nicméně kolik řidičů takový trest postihne? Buď dostanou podmínku, nebo rok vězení, na půlce si požádá o prominutí zbytku trestu, že se umí v base řádně chovat, a je to. Soudům by mělo být nařízeno, že se nebude promíjet zbytek trestu,“ je k přitvrzení trestů za ujetí skeptický Luboš Cafourek z Mladé Boleslavi.

Přitom zbabělcem, který zraní a ujede, nemusí být jen řidič v autě. Policisté v Jablonci nad Nisou od poloviny dubna hledají cyklistu, jenž v Palackého ulici těžce zranil 58letou chodkyni čekající na autobus, neposkytl jí ani první pomoc a ujel.


(Zdroj: Krimi Zprávy Jablonec nad Nisou)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín